Borger-Odoorn creëert naar aanleiding van de bestuurlijke herindeling van Drenthe een aantal nieuwe publieke voorzieningen. Op een afgelegen kavel wordt zowel een brandweerkazerne, een gemeentewerf als een milieustraat gebouwd. Vanaf dit nieuwe gemeentelijke bedrijventerrein kun je nog kilometers ver uitkijken over het vlakke veenkoloniale landschap. Het is echter waarschijnlijk dat daar in de toekomst gebouwd gaat worden.

Afvalverwerking is een forse industrietak. Afval is business. Een milieustraat wordt niet voor niets gevestigd op een bedrijventerrein. Het leek mij daarom een goed idee om een passend 'logo' voor de milieustraat te ontwerpen.

De vroegere vuilstortplaatsen waren onlosmakelijk verbonden met meeuwen en kraaien. Waar je langs de weg een zwerm vogels zag was de kans groot dat er afval werd verwerkt.

In mijn voorstel voor een kunstwerk bij de milieustraat markeren kraaien opnieuw de locatie van de afvalverwerking. Alleen nu niet meer in levende lijve, maar als een opblaasbare advertentie ('inflatable advertisement').

Op het dak van het klein-chemisch-afval gebouw wil ik twee opblaasbare vogels plaatsen. Dit gebouw staat centraal op het terrein van de milieustraat. De vogels kijken in de richting van de containers rondom het laadbordes alsof het hun voederbakjes zijn. Ze lijken net geland of zo uit te kunnen vliegen naar een aangrenzende akker.


terug...