Onder de grond in de wijk Volgerlanden loopt op twintig meter diepte de Sophiaspoortunnel met de indrukwekkende lengte van acht kilometer. Halverwege de tunnel en midden in de woonwijk staat een schachtgebouw dat met de tunnel in verbinding staat. Het is een functioneel ogend gebouw van ruw zwart beton met glas, met zwarte stalen deuren en een mantel van geperforeerd roestvast staal.

De duikende vorm van de stalen mantel en van de flankerende grondsculpturen verwijzen naar het ondergrondse gebeuren. Hoewel er onder de grond van alles in beweging is, is er boven de grond op het terrein van het schachtgebouw geen enkele activiteit. Het schachtgebouw is doorgaans onbemand. De nabij omgeving blijft vanwege veiligheidseisen onbebouwd.

Het terrein van het schachtgebouw is toegankelijk en nieuwsgierigmakend. De atmosfeer rondom het gebouw is enigzins spooky en raadselachtig. Ik heb geprobeerd om deze kwaliteit van de plek te versterken en te verluchtigen door een overdrijving. Aan de achterkant van de stalen mantel komt een groot spinnenweb van neonlicht met een tunnelperspectief.


terug...