Een rotonde is een oneindige weg met in het midden een grote ronde berm die vaak niet toegankelijk is. Rotonde Stolwijkersluis in Gouda is ruim opgezet en wordt intensief gebruikt. Alle verkeer op de rotonde behoudt een flinke vaart. Beweging overheerst op de rotonde, die met name bestemd is voor automobilisten.

In mijn ontwerp staat de beleving van het kunstwerk door de automobilist centraal. Langs de rand van de ronde berm heb ik van een vangrail een achtbaan geconstrueerd. Het kunstwerk staat er deels bij zoals een gewone vangrail in de berm hoort te staan, namelijk bescherming biedend, maar krijgt door de vloeiende beweging ook de stadse levendigheid van een kermisattractie.

Op een rotonde staat een veelheid aan verkeersattributen die een grote visuele beeldconcurrentie betekenen voor een kunstwerk. De keuze om van een alledaags voorwerp als een vangrail een kunstwerk te maken vloeit hier uit voort. Ik heb als het ware getracht te infiltreren in de wegverkeersbeeldtaal door een vangrail te gebruiken.

Zo ook de vier onontkoombaar aanwezige verkeersborden. De verkeersborden met de elkaar achtervolgende pijltjes die op de rotonde thuis horen krijgen een dubbele betekenis. Ze worden ook een verwijzing naar het kunstwerk. Ze benadrukken de oneindige vorm van zowel de 8-baan als de rotonde en kondigen de loopings aan.


terug...